Szukasz pomysłu na konkretny sycący obiad, którego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane? Po przeczytaniu tego tekstu dowiesz się, jak zrobić karkówkę w piekarniku po mistrzowsku, tak aby mięso było mięciutkie. Poniżej znajdziesz informację, ile czasu piec karkówkę w piekarniku i dowiesz się czegoś więcej o sposobach jej przyrządzania. W zależności od tego, jak w przepisie potraktowano mięso, będzie zależało to, jak upiec karkówkę w piekarniku, żeby czas i warunki obróbki cieplnej były odpowiednie. Wcześniejsze marynowanie mięsa ma bowiem wpływ na zmiany jego konsystencji. Aby wyszła Ci pyszna i soczysta karkówka z piekarnika z frytkami, mięso warto wcześniej przez kilka godzin marynować w lodówce. Najlepiej gdy spędzi w przyprawach całą noc.
Miękka karkówka z piekarnika
Jeśli chcemy, aby wyszła np. miękka karkówka z piekarnika z cebulą, mięso pokrojone w 1,5-2 cm plastry przed włożeniem do piekarnika, warto podsmażyć chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Wówczas zamkną się pory mięsa, naturalne soki zostaną w środku i karkówka po upieczeniu pozostanie soczysta w środku.
Ile czasu piec karkówkę w piekarniku
Wielkość kawałków mięsa ma kluczowy wpływ na to, ile czasu piec karkówkę w piekarniku, żeby mięso nie było surowe, twarde ani zbyt wysuszone. Innego czasu pieczenia będzie potrzebowała marynowana karkówka z piekarnika w plastrach, a inny czas obróbki cieplnej jest konieczny dla całej bryły mięsa.
Piekąc karkówkę w całości, zakłada się, że godzina pieczenia jest potrzebna do upieczenia około kilograma mięsa. Im większy kawałek karkówki, tym czas trzeba wydłużyć, aby mięso w środku mogło odpowiednio się upiec. Karkówka w piekarniku podawana z frytkami doskonale sprawdza się imprezach w ogrodzie, jak zrobić frytki z piekarnika na obiad i do imprezy.

Jak długo piec karkówkę w piekarniku żeby była smaczna?
Jeśli na obiad ma być np. karkówka z piekarnika z cebulą, to plastry mięsa poprzekładane pokrojona cebulą piecze się około 1,5 godziny w 180 st. C. Karkówkę piecze się pod przykryciem np. w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia co zabezpiecza przed jej wysuszeniem.
Ile czasu piec karkówkę na grillu
Karkówka jest cenionym rodzajem mięsa na grill, ze względu na liczne przerosty tłuszczu, który jak powszechnie wiadomo jest dobrym nośnikiem smaku. Marynowanie mięsa i ciekawie skomponowany zestaw przypraw to duża część sukcesu, ile czasu piec karkówkę na grillu, aby trafić w punkt i wyszła idealnie? Zaleca się, aby karkówkę pokroić w plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm, taka marynowana karkówka w plastrach grilluje się po ok. 5 minut z każdej strony.
Ważne jest odniesienie czasu grillowania w stosunku do grubości jej plastrów. Równomierne grillowanie mięsa ułatwia także zastosowaniu pokrywy. Pamiętamy też, aby nie oddalać się zanadto od grilla i trzymać rękę na pulsie, bo skapujący tłuszcz może szybko wzniecić płomień i mięso się przypali.
Karkówka z grilla
Letni sezon grillowy to wbrew pozorom nie jest jedyny czas, kiedy chętnie przyrządza się karkówkę na grillu, z pomocą przychodzą bowiem wygodne, kompaktowe i zamykane grille elektryczne. Dzięki ich prostemu zastosowaniu np. na blacie w kuchni, takie przyrządzenie mięsa nie jest uzależnione od kapryśnej pogody. Równomiernie i stosunkowo szybko, bo już w ok. 10 minut można przygotować smaczne mięso. To świetna alternatywa, jeśli chcemy cieszyć się smakiem grillowanej karkówki, a nie mamy zbyt wiele czasu na rozpalenie grilla.