• sob.. maj 18th, 2024

Dieta bez laktozy – co musisz wiedzieć

ByArtur Grabowski

maj 4, 2023
produkty bez laktozy

Po przeczytaniu tego tekstu dowiesz się, czym jest laktoza i w jakich rodzajach żywności występuje. Znajdziesz także informacje, z jakimi ograniczeniami wiąże się dieta bez laktozy, która wymaga eliminacji lub zastąpienia niektórych produktów. Podpowiemy też, jakie łatwo dostępne w sklepach produkty bez laktozy pomogą Ci urozmaicić codzienny jadłospis.

Laktoza to zawarty w produktach mlecznych cukier, wytwarzany w gruczołach mlecznych ssaków. Stanowi źródło energii dla funkcjonowania organizmu, jeśli za sprawą enzymu – laktazy zostanie w jelicie cienkim zhydrolizowana do monosacharydów.

Zmniejszona aktywność laktazy lub całkowity brak tego enzymu, prowadzą do kumulowania się laktozy w jelicie grubym i szeregu zaburzeń, takich jak:

  • namnożenie flory bakteryjnej
  • wydzielanie wodoru i dwutlenku węgla oraz krótkołańcuchowych kwasów organicznych
  • zatrzymanie wody w jelicie grubym
  • zwiększona kwasowość i objętość treści jelitowej.
dieta bez laktozy

Produkty bez laktozy- spożywanie

Wybierając świadomie produkty bez laktozy unikniemy nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących nietolerancji tego cukru mlecznego. Spożycie produktów zawierających laktozę przez osoby z nietolerancją, powoduje następujące objawy:

  • biegunka
  • wzdęcia
  • bóle brzucha, skurcze i przelewanie się w jamie brzusznej
  • nudności i wymioty
  • wysypki.

Podstawową formą zapobiegania tym dolegliwościom jest odpowiednia dieta bez laktozy, która polega na eliminowaniu spożycia produktów z wysoką jej zawartością. Osoby borykające się z pierwotnym lub nabytym niedoborem eznymu – laktazy, mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji. Obecność laktozy jest w nich ograniczona do minimum, a nawet może być równa zeru, dlatego dieta bez laktozy ich nie wyklucza.

Zaliczamy tu m.in. takie produkty jak:

  • maślanka
  • kwaśna śmietana
  • sery pleśniowe
  • kefir
  • jogurt.

Zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego i eliminują objawy żołądkowo – jelitowe.

Jakie produkty bez laktozy?

Artykuły mleczne, które w swoim składzie nie zawierają laktozy to odpowiedź producentów na rosnące zapotrzebowanie konsumentów. Sprzedawane w charakterystycznej fioletowej szacie graficznej, produkty bez laktozy oznaczone są graficzną informacją żywieniową na opakowaniu, w postaci symbolu przekreślonej butelki mleka.

mleko bez laktozy

Wśród ofert producentów znajdziemy gamę produktów bez laktozy, takich jak:

  • mleko bez laktozy
  • masło bez laktozy
  • śmietana 18% i śmietanka 30%
  • twaróg półtłusty
  • serek wiejski
  • jogurty naturalne, owocowe i pitne
  • sery podpuszczkowe: Sokół, Gouda, Lavalti
  • ser sałatkowo – kanapkowy Favita
  • serek homogenizowany: naturalny, waniliowy
  • mleko w proszku i inne.

Tak szeroki wybór produktów pozwala osobom na diecie bez laktozy, na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Posiłki mogą być zdrowe i zróżnicowane, przez co ograniczenia w menu nie są tak dotkliwe. Ponadto dzięki takim produktom jak śmietana bez laktozy czy czekolada bez laktozy, możliwe jest stworzenie popularnych deserów w wersji przyjaznej osobom na takiej diecie.

Masło bez laktozy

Jeśli ktoś lubi charakterystyczny maślany smak to pomimo nietolerancji laktozy nie musi rezygnować z masła.

Można wybrać masło bez laktozy, spośród ofert producentów, takich jak:

  • Mlekovita
  • Mleczna Dolina
  • Pilos
  • Piątnica
  • OSM Łowicz
  • Lumiko
  • Mlekpol
  • Laktopol
  • Hochland Polska i inne.

Samodzielnie przygotowane ciasto lub deser, na bazie takiego masła bez laktozy sprawi, że domowe słodycze będą dobrze tolerowane. Na uwagę zasługuje także tradycyjne masło klarowane lub masło ghee, w których to zawartość laktozy może ulec znacznemu zmniejszeniu po odpowiedniej obróbce.

Coraz większa liczba producentów produktów mlecznych, wychodząc naprzeciw potrzebom Klientów z problemem nietolerancji pokarmowej, wprowadza linie mlecznych produktów bez laktozy, o doskonałym smaku. Dzięki temu wielu konsumentów ceniących sobie asortyment nabiałowy nie musi z niego rezygnować. Dieta bezlaktozowa zalecana jest bowiem także osobom starszym, osobom z problemami jelitowymi czy chorującym na choroby autoimmunologiczne.