• sob.. maj 18th, 2024

Jak prawidłowo rozpuszczać żelatynę?

ByArtur Grabowski

maj 13, 2023
rozpuszczona żelatyna w gorącej wodzie

Z tekstu dowiesz się, jak rozpuszczać żelatynę, aby uniknąć powstawania niechcianych grudek oraz zapobiec sytuacji, w której przygotowywane danie czy deser nie stężeje. Jeśli zachodzi potrzeba zagęszczenia konsystencji różnego typu deserów, czy galaretek drobiowych, wówczas warto skorzystać z właściwości żelatyny. Ulega ona rozpuszczeniu w środowisku wodnym, pod wpływem temperatury. Po zastygnięciu tworzy charakterystyczną, galaretowatą konsystencję.

Prawidłowe rozpuszczanie żelatyny opiera się m.in. na tym, że nie można doprowadzić do wrzenia ani znacznego jej przegrzania, gdyż wtedy straci swoje właściwości żelujące. Temperatura 50ºC, jest wystarczająca do rozpuszczania żelatyny, przegrzanie powoduje, że jej właściwości żelujące stają się słabsze.

Jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie

Chcesz poznać łatwy sposób na to, jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, szybko i bezproblemowo? Odmierzoną ilość żelatyny, przed dodaniem np. do deseru należy zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała.

Po około 10 minutach napęczniałą żelatynę można zacząć rozpuszczać na dwa sposoby:

  • w kąpieli wodnej – najbezpieczniej jest rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej na palniku kuchenki. W tym celu przełożyć napęczniałą żelatynę do małego garnuszka, lekko podgrzewać i mieszać, aby przyspieszyć proces,
  • w mikrofali – metoda dla bardziej doświadczonych, podgrzewa się napęczniałą żelatynę około 10 – 15 sekund na najsłabszej lub średniej mocy, kontrolując proces i mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
rozpuszona żelatyna do śmietany

Jak rozpuścić żelatynę do śmietany

Zastosowanie żelatyny w cukiernictwie, wiąże się m.in. z usztywnieniem mas śmietanowych stosowanych do ciast i tortów. Chcesz wiedzieć, jak rozpuścić żelatynę do śmietany, aby masa uzyskała pożądaną konsystencję?

W proporcji na 250 ml śmietanki, rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 40 ml gorącej wody i dodać do śmietany dopiero po wystudzeniu. To bardzo istotne, aby żelatyna i masa, do której ją dodajemy miały zbliżone temperatury.

Jak dodać żelatynę do śmietany?

Częstym błędem jest dodanie lekko ciepłej żelatyny do mocno schłodzonej bitej śmietany, takie gwałtowne oziębienie prowadzi do szybkiego ścięcia się żelatyny i powstania nieestetycznych grudek. Należy unikać dużych różnic temperatur, gdy dodajemy rozpuszczoną żelatynę do śmietany, zbliżona temperatura mieszanych składników ułatwia równomierne rozprowadzenie. Podpowiadamy jak dodać żelatynę do śmietany – do wystudzonego roztworu rozpuszczonej żelatyny, dodaje się kilka łyżek ubitej śmietany i dokładnie miesza. Następnie tak przygotowaną mieszaninę powoli i stopniowo należy dodawać do śmietany, zwracając uwagę na dokładne miksowanie całości.

Jak rozpuścić żelatynę w rosole

Żelatyna znajduje zastosowanie nie tylko przy produkcji deserów, ale również w przygotowywaniu wytrawnych potraw, takich jak np. galareta. Czy wiesz jak rozpuścić żelatynę w rosole, aby proces przebiegł prawidłowo?

Odpowiednia proporcja żelatyny w stosunku do objętości rosołu jest gwarantem, że nasz wywar stężeje. Aby łatwiej było rozpuścić żelatynę, warto ją wstępnie namoczyć w niewielkiej ilości zimnego rosołu lub wody, do napęcznienia.

Ile wywaru do żelatyny?

Przyjmuje się, że na 1 litr odcedzonego wywaru potrzebne są 3 łyżki żelatyny. Rosół po ugotowaniu należy wyłączyć i lekko przestudzić. Podczas rozpuszczania żelatyny w rosole ważne jest dokładne mieszanie, nie można absolutnie doprowadzić do zagotowania roztworu.

Jak rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej

Galaretki drobiowe są apetyczną przekąską na imprezach, możemy sobie je przygotować wcześniej i nie jest to zbyt skomplikowane. Dowiedz się, jak rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej, żeby stężała i łatwo dała przekładać się na talerzyki.

Potrzebne jest dokładne odmierzenie proporcji i rozpuszczenie żelatyny w przygotowanym wywarze drobiowym. Do 1 litra odcedzonego wywaru należy użyć 3 łyżek żelatyny i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia.

ciastko z rozpuszczoną żelatyną

Wyjmowanie gotowej galaretki drobiowej ułatwi użycie niewielkich, gładkich pojemniczków, które lekko rozszerzają się ku górze.

Przy braku wiedzy i doświadczenia może się zdarzyć, że deser albo galaretka nie stężeje. Jednak postępując zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i znając kilka istotnych faktów, jej wszechstronne użycie nie jest trudne.