Frytki są jedną z ulubionych form spożywania ziemniaków, zwłaszcza dzieci za nimi przepadają. Jeśli chcemy ograniczyć ilość smażonych potraw, warto nauczyć się jak zrobić frytki z piekarnika, zamiast tych tradycyjnych smażonych na głębokim oleju. Przygotowanie zdrowszej niskokalorycznej wersji frytek bez oleju, jest także możliwe metodą na parze lub za sprawą strumienia gorącego powietrza we frytkownicy beztłuszczowej. Jeśli lubimy ziemniaki w formie frytek, warto znaleźć taki przepis, który umożliwi nam ich zdrowe i łatwe przygotowanie.
Gotowe frytki z piekarnika na chrupko
Dobrze przyrządzone gotowe frytki z piekarnika są chrupiące, mają złocistą skórkę i aksamitne wnętrze. Możesz samodzielnie obrać i równo pokroić ziemniaki na frytki z piekarnika lub kupić np. karbowane mrożone frytki, jeśli chcesz zaoszczędzić czas. Zastanawiasz się jak upiec frytki w piekarniku? Poniżej znajdziesz krótki przewodnik z radami.

Jeśli chcesz, aby domowe frytki wyszły smaczne i rumiane, zwracaj uwagę na odmianę ziemniaków, najlepsze są odmiany mączyste z wysoką zawartością skrobi, takie jak np.:
- Ibis
- Tajfun
- Gracja
- Bursztyn
- Bryza.
Chrupiące frytki z piekarnika
Ciekawym trikiem pozwalającym uzyskać chrupiące frytki z piekarnika, jest wypłukanie skrobi z powierzchni pokrojonych ziemniaków. Skrobia powoduje bowiem zatrzymanie wilgoci w ziemniaku, pozbywając się jej przyspieszymy proces pieczenia. Kolejną sztuczką jest moczenie pokrojonych w słupki ziemniaków przez 40 minut w wodzie z dodatkiem cukru pudru. Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu, takie frytki podczas pieczenia ładnie się zarumienią i będą bardziej chrupiące po upieczeniu.
Przyprawione frytki wymieszane z odrobiną oleju, rozkładamy na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę i wstawiamy na środkowy poziom mocno nagrzanego piekarnika.
Odpowiedzią na pytanie, w jakiej temperaturze piec frytki w piekarniku jest podział na dwa warianty:
- grzanie góra/dół – temperatura pieczenia to około 220 st. C
- termoobieg – pieczenie w 200 st. C.
Podczas pieczenia warto wykorzystać funkcję termoobiegu, która pozwala na szybkie odprowadzenie wilgoci z ziemniaków. Frytki mogą piec się około 40/50 minut, w połowie warto je przemieszać.
Jak upiec mrożone frytki w piekarniku
Gotowe mrożonki są bardzo dużym ułatwieniem, kiedy chcemy w krótkim czasie samodzielnie przygotować posiłek. Jeśli zastanawiasz się jak upiec mrożone frytki w piekarniku, poniżej znajdziesz odpowiedź.
Bardzo istotne jest, aby mrożone frytki:
- nie uległy rozmrożeniu przed przygotowaniem
- rozkładać je cienką warstwą na blaszce
- wkładać do mocno nagrzanego piekarnika (temperatura 220 st. C)
- przemieszać je w trakcie pieczenia (mogą się wysuszać końcówki frytek, warto zmienić ich ułożenie).

Przy wykorzystaniu mrożonych frytek, szybko i wygodnie możemy uzyskać chrupiące frytki z piekarnika, pyszne bez dodatku dużych ilości zbędnego tłuszczu. Każdy producent mrożonych frytek umieszcza na opakowaniu informację, w jakiej temperaturze piec frytki w piekarniku, aby wyszły idealnie złote i chrupiące. Przestrzeganie tych zaleceń jest kluczowe, włożenie frytek do zbyt zimnego piekarnika spowoduje ich sklejanie się i powolne podgrzewanie.